Okiem eksperta – Milena Nosek, dietetyk

Czy jesteś gotowy na zwiększenie efektywności nauki i treningów w Twojej szkole? Jako dietetyk z kilkuletnim doświadczeniem żywienia w sporcie, bez wątpienia stwierdzam, że żywienie w tej dyscyplinie, szczególnie dla tenisistów wyczynowych w wieku rozwojowym jest ważniejsze niż kiedykolwiek w dzisiejszej współczesnej grze!

Jak na pewno wiesz sport, który wybrałeś jest wymagający fizycznie dla różnych mięśni i stawów. W dodatku niezbędne jest tu jasne myślenie, szybkie kojarzenie, dobry refleks a także chłonny umysł na codzienne obowiązki poza treningami takie jak matematyka, czy język polski… Dlatego konieczne jest nauczenie się i ćwiczenie prawidłowych nawyków żywieniowych skierowanych właśnie do profilu sportowca, jakiego reprezentujesz.

Dziś – na początek tylko wspomnę, że odpowiednie odżywianie dla tenisistów musi koncentrować się na kilku aspektach:

  • wybór żywności wysokoenergetycznej, ale dobrej jakości,
  • właściwe nawodnienie,
  • planowanie posiłków biorących pod uwagę indywidualne cechy sportowca i jego rozkład dnia.

Śledź regularnie tę zakładkę, a będziesz zdobywać coraz większe umiejętności w dziedzinie dietetyki tenisowej, a także fizjoterapii i fizjologii, co pomoże ci osiągać postawione sobie cele w zdrowiu i zadowoleniu! Zapraszam!

Twój dietetyk, mgr Milena Nosek

www.milenanosek.pl

Poprzedni wpis
Patryk Pałyszko – II miejsce w singlu i III miejsce w deblu
Następny wpis
Martyn w finale singla ITF Juniors 18 Grade 5 Sofia!